Dodenherdenking 2020

schoonhoven-1024x542

Dit jaar maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. En iedereen kan van huis uit meedoen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid. Hierbij een aantal suggesties voor 4 en 5 mei thuis en voor organisatoren van herdenkingen en vieringen of projecten in het kader van 75 jaar vrijheid.

Vlaggen op 4 en 5 mei
Organisatoren van herdenkingen en vieringen wordt gevraagd om het actuele advies over vlaggen op 4 en 5 mei te volgen. Voor 5 mei is het protocol zoals dat ieder jaar is: de gehele dag in top. En voor 4 mei roept het comité op om, alleen dit jaar, de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Wat kunt u thuis doen op 4 mei?

Op 4 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar de Nationale Herdenking. U kunt ook thuis meedoen aan de herdenking.

Wallenberg

Vlag halfstok hangen
Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Meer informatie over het reguliere en het dit jaar afwijkende advies kunt u hier vinden.

 

Wallenberg

Taptoe spelen
Het Taptoe-signaal is de muziek, gespeeld door blazers, die de twee minuten stilte inluidt bij de dodenherdenking. Het Nationaal Comité omarmt het initiatief van de Oranjevereniging in Etten-Leur en roept blazers in Nederland op het Taptoe-signaal mee te spelen vanuit huis om 19:58 uur.

Meer informatie over het Taptoe-signaal, het verschil met de Last Post en de partituur kunt hier vinden.

 

Wallenberg

Wilhelmus zingen
Na de twee minuten stilte klinkt om 20.02 uur het Wilhelmus. Het Nationaal Comité nodigt iedereen uit om thuis het eerste couplet mee te zingen.

De tekst van het eerste en zesde couplet van het Wilhelmus kunt u hier vinden.

 


 

Wat kunt u thuis doen op 5 mei?

Ook op 5 mei zijn we dit jaar thuis en kunnen we op televisie of online kijken naar het 5 mei-concert in de avond.

Wallenberg

Vlag uithangen
Op 5 mei wordt Nederland, net als ieder jaar, opgeroepen om de gehele dag de vlag uit te hangen. Online kunt u bij diverse vlaggenfabrikanten een vlag bestellen.


Meer informatie over het vlagprotocol voor 5 mei kunt u hier vinden.

 

Wallenberg

Gesprek over vrijheid
Op 5 mei staan we stil bij de bevrijding, 75 jaar geleden. Ook uw familie zal diverse verhalen kennen over oorlog, vrijheid en bevrijding. Op deze dag kunt u stilstaan bij deze verhalen; met uw gezin thuis of videobellend met familie en vrienden. Deel uw verhaal!

75 bijzondere verhalen over vrijheid, verteld door 75 personen geboren na de Tweede Wereldoorlog, kunt u vinden op de website www.vrijheid.nl.

 

Wallenberg

We’ll Meet Again
Het 5 mei-concert in Amsterdam sluit ieder jaar af met de klassieker We’ll Meet Again, tijdens de oorlog gezongen door Vera Lynn. U kunt meezingen voor de televisie.

Meer informatie over het lied en de tekst kunt u hier vinden

Comments are closed.