Herdenken & Vieren

Programma Nationale Dodenherdenking 4 mei 2020

Algemene begraafplaats Schoonhoven

18:45 uur    Beiaardbespeling

19:15 uur    Ontvangst genodigden Stadhuis

19:30 uur    ‘Stille tocht’ naar de Algemene begraafplaats

19:45 uur     Klokgelui torens Schoonhoven

19:50 uur     Aankomst Algemene Begraafplaats Schoonhoven

19:50 uur     Koraalmuziek door combo Tavenu en Brassband op                de  algemene Begraafplaats

19:55 uur     Declamatie op de Algemene Begraafplaats

19:59 uur     Last Post

20:00 uur     Twee minuten stilte

20:02 uur     Wilhelmus eerste en zesde couplet

20:05 uur     Kranslegging op de Algemene Begraafplaats

20:07 uur     Koraalmuziek

20:09 uur     Toespraak door de burgemeester/ wethouder

20:12 uur      Defilé langs oorlogsgraven/koraalmuziek

 

 

Nationale Herdenking

Wat is de Nationale Herdenking?
Op 4 mei vindt elk jaar in Nederland de Nationale Herdenking plaats. Tijdens deze dodenherdenking worden om 20.00 uur in het hele land twee minuten stilte in acht genomen voor de Nederlandse oorlogsslachtoffers. Herdacht worden allereerst al diegenen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen of vermoord. Herdacht worden ook de Nederlanders die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesoperaties na de Tweede Wereldoorlog.

De herdenking op 4 mei bij het Nationaal Monument op de Dam en de bijeenkomst in de Nieuwe Kerk daar aan voorafgaand worden georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. De aanwezigheid van het Staatshoofd, een vertegenwoordiging van de Staten-Generaal en van de Rijksministerraad, is een bevestiging van het nationale karakter van de herdenking.

4 mei in het land
Niet alleen in de hoofdstad maar ook in alle andere Nederlandse gemeenten vindt op 4 mei een herdenking plaats. Ook bij die herdenking staat het herdenken van de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog centraal. Daarnaast is er vaak ook aandacht voor de specifieke historische gebeurtenissen in de eigen gemeente. In een gemeente vinden vaak meerdere herdenkingen plaats bij verschillende monumenten. Tot slot vinden op 4 mei herdenkingen plaats op bijzondere historische locaties zoals in de voormalige kampen Westerbork, Vught, Amersfoort en bijvoorbeeld de Hollandse Schouwburg in Amsterdam

logo_nationaal_comite_4_en_5_mei

Nationale Viering van de Bevrijding

Op 5 mei vieren we dat we in Nederland in vrijheid leven. We vieren dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting in Europa en de Japanse bezetting in Azië en dat we sindsdien in het Koninkrijk der Nederlanden vrij zijn van oorlog en onderdrukking.

5 mei is ook een dag om ons te bezinnen op het belang van vrijheid en ons te realiseren dat vrijheid kwetsbaar is. Voor de vrijheid in Nederland hebben velen gevochten en zelfs hun leven gegeven.

Het einde van de Tweede Wereldoorlog betekende niet dat een einde kwam aan oorlog in de wereld. Nog dagelijks lijden mensen onder gewapende conflicten en de schending van mensenrechten. Op veel plaatsen ter wereld moeten mensen dagelijks vechten voor hun bestaan. 5 mei is daarom óók de dag waarop we ons bezinnen op onvrijheid elders in de wereld.

Comments are closed.